National Erasmus + Office +382 20 223 087

Univerzitet Crne Gore domaćin prve internacionalne nedelje u saradnji sa španskim univerzitetima

Univerzitet Crne Gore domaćin je prve internacionalne nedjelje za akademsko i administartivno osoblje, sa oko 60 učesnika,  koju organizuje u saradnji sa dva španska univerziteta, od 4. do 8. jula, u Rektoratu UCG. Riječ je o Univerzitetu u Haenu i Univerzitetu u Kadizu sa kojima UCG ima potpisane bilateralne ugovore za razmjenu studenata i osoblja u okviru Erasmus+ programa.

Prorektorica za internacionalizaciju Univerziteta Crne Gore prof. dr Sanja Peković pozdravila je učesnike iz Španije i izrazila nadu da će ova sedmica biti važna za proširivanje saradnje sa dva ugledna španska univerziteta.

„Internacionalizacija Univerziteta Crne Gore je važan aspekt akademskog života, definisan i kroz Strategiju internacionalizacije Univerziteta Crne Gore za period 2020 – 2025. godine, sa jasnom vizijom i ciljevima. Oni se odnose na razvijanje različitih modela saradnje sa stranim univerzitetima, programe studentske mobilnosti, usavršavanja akademskog i administrativnog osoblja, međunarodne projekte, uvođenje studijskih programa na engleskom jeziku i dvojne diplome“, kazala je prorektorica Peković.

Šefica nacionalne Erasmus + kancelarije Vanja Drljević  se osvrnula na početak saradnje sa španskim univerzitetima, kako na zajedničkim projektima, tako i na programima mobilnosti, pa do danas, kada razvijenost te saradnje pokazuje i ova prva internacionalna nedjelja na UCG.

„Nadam se da će ova internacionalna nedjelja generisati neke nove ideje, pogotovo sada kada smo pred izazovom novih poziva i prilika kroz Erasmus + program, sada po prvi put otvorenih za Crnu Goru, kao što su pozivi Evropske asocijacije univerzitetaKnowledge Alliances i dr“, kazala je Drljević.

Tokom prvog dana Internacionalne nedjelje za akademsko i administrativno osoblje, pored prezentacije UCG i španskih univerziteta, bilo je riječi o novim trendovima u internacionalizaciji univerziteta i prioritetima novog Erasmus+ programa: digitalizacija, inkluzija i ekološki aspekti.

Mogućnosti dalje saradnje Univerziteta Crne Gore i španskih univerziteta, kao i rada na zajedničkim projektima biće razmotrena u okviru zasebne sesije ove sedmice.

Univerzitet u Haenu je prema listi Times Higher Education Impact Rankings objavljenoj prošle godine, među 100 najboljih univerziteta u domenu ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, s akcentom na istraživanje, upravljanje, domet i nastavu. Univerzitet u Kadizu prepoznat je po nastavi iz oblasti medicine i pomorstva. Oba univerziteta su državni univerziteti Španije.

 

Previous Održana svečana dodjela sertifikata studentima prve generacije modula Žan Mone – EMIMI

296 Comments

Leave Your Comment

Kontakt

Pitajte nacionalnu Erasmus + kancelariju

Radno vrijeme: Ponedjeljak – Petak 8:00 – 16:00h

Konsultacije sa studentima: Ponedjeljak, srijeda i petak 10:00h -12:00h

Kontakt mejl za pitanja studenata: erasmusmobility@ac.me

"The European Commission support for the production of this web site does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsi­ble for any use which may be made of the information contained therein."
“Podrška koju Evropska komisija pruža prilikom izrade ove web stranice ne uključuje i odobravanje sadržaja koji odražavaju isključivo stavove autora, i stoga se Evropska komisija ne može smatrati odgovornom za bilo kakav vid upotrebe podataka koje ovaj sajt sadrži”