Erasmus+

Erasmus+ je program Evropske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport, a obuhvata period od 2021. do 2027. godine. Obrazovanje, osposobljavanje, mladi i sport najvažnije su oblasti za lični i profesionalni razvoj građana. Visokokvalitetno, inkluzivno obrazovanje i osposobljavanje te informalno i neformalno učenje mladima, ali i učesnicima svih dobi, pružaju kvalifikacije i vještine potrebne za konstruktivno učestvovanje u demokratskom društvu, međukulturalno razumijevanje i uspješan prelazak na tržište rada. Nakon velikog uspijeha u periodu od 2014. do 2020. godine, uloženo je još više truda da program Erasmus+ pruži priliku većem broju učesnika i širem spektru organizacija, a u prvom planu je njegov kvalitativni uticaj i doprinos inkluzivnijem i povezanijem, zelenijem i digitalnijem društvu.

Evropskim građanima treba više znanja, vještina i kompetencija za život u dinamičnom društvu koje se sve više okreće mobilnosti, multikulturalizmu i digitalizaciji. Boravak u drugoj zemlji radi studiranja, učenja i rada treba da bude standard, a trebalo bi da svako dobije priliku da uz maternji nauči i dva strana jezika. Ovaj program je bitan element za ostvarenje ciljeva evropskog prostora obrazovanja, Akcionog plana za digitalno obrazovanje za period 2021. – 2027., strategije Evropske unije za mlade i plana rada Evropske unije u oblasti sporta (2021. – 2024.).

U pandemiji COVID-19 pokazalo se da je pristup obrazovanju važniji nego ikad za brz oporavak, a ujedno i za promovisanje i unapređenje jednakih mogućnosti za sve. U tom procesu oporavka program Erasmus+ podiže svoju inkluzivnu dimenziju na novi nivo te unapređuje mogućnosti za lični, društveno-obrazovni i profesionalni razvoj ljudi u Evropi i šire kako niko ne bi bio zapostavljen. Kako bi se povećao kvalitativni uticaj njegovih aktivnosti i svima osigurale jednake mogućnosti, program će u većoj i boljoj mjeri obuhvatati ljude različite dobi iz raznih kulturoloških, društvenih i privrednih sredina. Vrlo je važno ovaj program približiti i onima koji imaju manje mogućnosti, uključujući osobe s invaliditetom i migrante te građane Evropske unije koji žive u udaljenim područjima ili se suočavaju sa socioekonomskim poteškoćama. Na taj će način program podsticati učesnike, posebno mlade, da se uključe u civilno društvo i nauče da u njemu aktivno učestvuju, upoznajući se sa zajedničkim vrijednostima Evropske unije. U okviru programa i dalje će se jačati uloga mladih i podsticaće se da učestvuju u demokratskom životu, naročito putem pratećih aktivnosti povezanih s Evropskom godinom mladih 2022., koja je najavljena u govoru o stanju Evropske unije u septembru 2021.

Razvoj digitalnih vještina te kompetencija i vještina u oblastima koje su usmjerene na budućnost, kao što su borba protiv klimatskih promjena, čista energija, vještačka inteligencija, robotika i analiza velike količine podataka, ključni su za budući održivi rast i koheziju u Evropi. Program tome može znatno doprinijeti podsticanjem inovacija i sticanjem potrebnog znanja, vještina i kompetencija u Evropi. Preduzeća u EU treba da iskoristite talente i inovacije da postanu konkurentnija. To ulaganje u znanje, vještine i kompetencije biće važno za pojedince, ustanove, organizacije i društvo u cjelini jer će doprinijeti održivom rastu, pravednosti, blagostanju i socijalnoj inkluziji u Evropi i šire. Program nastoji da utiče i na negativne trendove ograničenog učešća u demokratskom životu i uopšteno slabog poznavanja evropskih pitanja i njihovog uticaja na živote svih evropskih građana. Mnogi nisu skloni da se aktivno uključe u svojim zajednicama ni da učestvuju u političkom i društvenom životu Evropske unije ili pritom nailaze na poteškoće. Osnaživanje evropskog identiteta i učešća mladih u demokratskim procesima od presudne je važnosti za budućnost Evropske unije. Tome mogu doprinijeti i aktivnosti neformalnog učenja, čiji je cilj jačanje vještina i kompetencija mladih te njihovog aktivnog građanstva. U skladu s prioritetom Evropske unije da njena privreda postane održiva, trebalo bi da su projekti usmjereni na zaštitu životne sredine i uključivanje zelene prakse u svim aspektima. Prilikom osmišljavanja projekata organizacije i učesnici treba da vode računa o zaštiti životne sredine, što će ih podstaći da diskutuju i uče o zaštiti životne sredine i da razmišljaju o tome kako joj mogu doprinijeti, te će im pomoći da osmisle alternativne, zelenije načine sprovođenja svojih aktivnosti.

1 Comment

  • September 25, 2023

    I?¦m not sure where you are getting your info, but good topic. I must spend some time studying more or working out more. Thank you for fantastic information I used to be looking for this information for my mission.

Leave Your Comment

Kontakt

Pitajte nacionalnu Erasmus + kancelariju

Radno vrijeme: Ponedjeljak – Petak 8:00 – 16:00h

Konsultacije sa studentima: Ponedjeljak, srijeda i petak 10:00h -12:00h

Kontakt mejl za pitanja studenata: erasmusmobility@ac.me

"The European Commission support for the production of this web site does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsi­ble for any use which may be made of the information contained therein."
“Podrška koju Evropska komisija pruža prilikom izrade ove web stranice ne uključuje i odobravanje sadržaja koji odražavaju isključivo stavove autora, i stoga se Evropska komisija ne može smatrati odgovornom za bilo kakav vid upotrebe podataka koje ovaj sajt sadrži”