Prioriteti novog Erasmus+ programa

Inkluzija i raznolikost

Program nastoji da unaprijeđuje jednake mogućnosti i pristup, inkluziju, raznolikost i pravednost u svim aktivnostima koje obuhvata. To se posebno odnosi na organizacije i učesnike s manjim mogućnostima te će se u okviru programa upravo njima staviti na raspolaganje određeni mehanizmi i resursi. Pri osmišljavanju projekata i aktivnosti organizacije treba da imaju inkluzivan pristup kako bi oni bili dostupni različitim grupama učesnika.

U tome ključnu ulogu imaju nacionalne agencije, koje pomažu u tome da projekti budu što inkluzivniji i raznolikiji. Na osnovu opštih načela i mehanizama na evropskom nivou nacionalne agencije sastaviće planove za inkluziju i raznolikost kako bi što bolje pristupile potrebama učesnika sa manjim mogućnostima i podržale organizacije koje rade s tim ciljnim grupama u svom nacionalnom kontekstu. Resursni centri SALTO, koji pružaju podršku sprovođenju programa, takođe imaju važnu ulogu u unapređivanju i sprovođenju mjera za inkluziju i raznolikost, naročito kad je riječ o prikupljanju znanja te osmišljavanju i sprovođenju aktivnosti izgradnje kapaciteta za osoblje nacionalnih agencija i korisnike programa. I Evropska izvršna agencija za obrazovanje i kulturu (EACEA) ima jednako važnu ulogu za komponente programa kojima se centralno upravlja. U trećim zemljama koje nisu pridružene programu delegacije EU i, ako postoje, nacionalne kancelarije za Erasmus+, te kontaktne tačke za Erasmus+ isto su tako ključni za približavanje programa ciljnim grupama koje su obuhvaćene tom strategijom. Radi primjene tih načela osmišljena je strategija za inkluziju i raznolikost, koja obuhvata sve oblasti programa kako bi širi spektar organizacija imao lakši pristup finansiranju i kako bi se bolje došlo do osoba s manjim mogućnostima. Uspostavljen je i okvir za projekte koji se podržavaju putem programa, a usmjereni su na pitanja u vezi sa inkluzijom i raznolikošću. Cilj te strategije je pomoć u otklanjanju prepreka s kojima se različite ciljne grupe suočavaju pri pristupu
takvim mogućnostima u Evropi i šire. Popis takvih potencijalnih prepreka u nastavku nije detaljan, nego je zamišljen kao smjernica za preduzimanje mjera u cilju povećanja dostupnosti i uključivanja osoba s manjim mogućnostima. Te prepreke im mogu onemogućiti učestvovanje, svaka za sebe ili više njih odjednom.

Digitalna transformacija

U pandemiji COVID-19 postalo je još očiglednije koliko je digitalno obrazovanje važno za digitalnu transformaciju koja je Evropi potrebna. U prvom planu se našla potreba za iskorišćavanjem potencijala digitalnih tehnologija za izvođenje nastave i učenje te za razvojem digitalnih vještina za sve. U skladu sa strateškim prioritetima Akcionog plana za digitalno obrazovanje (2021. – 2027.) cilj programa je pružanje podrške nastojanju da se učenici, nastavno osoblje, osobe koje rade s mladima, mladi i organizacije uključe u digitalnu transformaciju.

Program će pružiti podršku prvom strateškom prioritetu Akcionog plana, razvoju uspješnog ekosistema digitalnog obrazovanja, i to jačanjem kapaciteta i kritičkog mišljenja u svim vrstama ustanova za obrazovanje i osposobljavanje o tome kako iskoristiti mogućnosti digitalnih tehnologija za izvođenje nastave i učenje na svim nivoima i u svim sektorima i razviti i sprovesti planove za digitalnu transformaciju obrazovnih ustanova.

Program će pružiti podršku i drugom strateškom prioritetu Akcionog plana, konkretno mjerama za poboljšanje razvoja digitalnih vještina i kompetencija na svim nivoima društva i za sve (uključujući mlade s manjim mogućnostima, učenike, studente, sve one u potrazi za zaposlenjem i radnike). U prvom planu biće razvoj osnovnih i naprednih digitalnih vještina, kao i digitalne pismenosti, koja je postala ključna za svakodnevni život, snalaženje u svijetu punom algoritama i potpuno učestvovanje u civilnom društvu i demokratiji.

U skladu s ta dva strateška prioriteta Akcionog plana otvoriće se evropska platforma za digitalno obrazovanje kako bi se ojačala saradnja u digitalnom obrazovanju na nivou EU, te doprinijelo razmjeni dobre prakse, zajedničkom stvaranju i eksperimentisanju. Platforma će državama članicama omogućiti bližu međusektorsku saradnju razmatranjem digitalnog obrazovanja u okviru cjeloživotnog učenja. Povezaće nacionalna tijela, privatni sektor, stručnjake, istraživače, pružaoce usluga obrazovanja i osposobljavanja te civilno društvo fleksibilnijim razvojem politike i prakse u digitalnom obrazovanju.
Zahvaljujući intenzivnijoj primjeni informacionih i komunikacionih tehnologija, kombinovane mobilnosti (kombinacije fizičke i virtuelne mobilnosti) i virtuelne saradnje, trebalo bi da program obuhvati veći obim korisnika u EU i šire.

Životna sredina i borba protiv klimatskih promjena

Zaštita životne sredine i klime trenutno su glavni prioritet EU, a biće i ubuduće. Komunikacija o evropskom zelenom planu nova je evropska strategija rasta u kojoj se naglašava ključna uloga škola, ustanova za osposobljavanje i fakulteta da s učenicima, roditeljima i širom zajednicom rade na promjenama koje su potrebne za postizanje klimatske neutralnosti do 2050.

Erasmus+ će biti važan instrument za izgradnju znanja, vještina i stavova o klimatskim promjenama i podršku održivom razvoju u Evropskoj uniji i šire. Program će povećati broj mogućnosti za mobilnost u zelenim sektorima okrenutim budućnosti, čime će se podsticati razvoj kompetencija, poboljšati izgledi za razvoj karijere i angažovati učesnici u oblastima koje su strateški važne za održivi rast, a pritom će se posebno voditi računa o ruralnom razvoju (održiva
poljoprivreda, upravljanje prirodnim resursima, zaštita zemljišta, biopoljoprivreda). Osim toga, Erasmus+, u čijem je središtu mobilnost, treba da teži ugljeničnoj neutralnosti unapređivanjem održivih vrsta prevoza i odgovornijeg ponašanja prema životnoj sredini.

Zaštita životne sredine i borba protiv globalnog otopljavanja biće horizontalni prioritet pri odabiru projekata. Prednost će imati projekti čiji je cilj razvoj kompetencija u raznim zelenim sektorima, uključujući one u okviru doprinosa obrazovanja i kulture ciljevima održivog razvoja, razvoj strategija i metodologija za zelene sektorske vještine, studijskih planova i programa usmjerenih na budućnost, kao i inicijative kojima se pruža podrška planiranim pristupima organizacija učesnica ekološkoj održivosti.

Program pruža podršku inovativnim načinima na koje učenici, studenti, osoblje i osobe koje rade s mladima mogu zaista donijeti pozitivne promjene (ušteda resursa, smanjenje potrošnje energije, otpada i emisije ugljen-dioksida, odabir održivih opcija kad je riječ o hrani i mobilnosti itd.). Prednost će imati i projekti koji putem obrazovanja, osposobljavanja, aktivnosti za mlade i sportskih aktivnosti omogućavaju promjene ponašanja u vezi sa ličnim preferencijama, kulturološkim
vrijednostima i osviješćenosti te uopšteno pružaju podršku aktivnom djelovanju za održivi razvoj.
Stoga bi uključene organizacije i učesnici pri osmišljavanju aktivnosti trebalo da nastoje da uključe zelenu praksu u sve projekte, što će ih podstaći da raspravljaju i uče o zaštiti životne sredine, razmisle o lokalnim aktivnostima i osmisle alternativne, zelenije načine sprovođenja svojih aktivnosti.

Platforme kao što su eTwinning i EPALE i dalje će proizvoditi pomoćne materijale i olakšavati razmjenu efikasne obrazovne prakse i politika u pitanjima održivosti životne sredine. Erasmus+ je i moćan instrument za uključivanje širokog spektra učesnika u našem društvu (škole, univerziteti, ustanove koje su aktivne u oblasti stručnog obrazovanja i osposobljavanja, organizacije za mlade i sportske organizacije, nevladine organizacije, lokalne i regionalne vlasti, organizacije civilnog društva itd.).

Učešće u demokratskom životu, zajedničke vrijednosti i građanski angažman

Program Erasmus+ bavi se problemom ograničenog učešća građana u demokratskim procesima i nedostatkom znanja o Evropskoj uniji, pa nastoji da im pomogne da savladaju poteškoće aktivnim uključivanjem i učešćem u njihovim zajednicama ili u političkom i društvenom životu Evropske unije. Upoznavanje građana s Evropskom unijom od ranog doba od ključne je važnosti za njenu budućnost. Osim formalnim obrazovanjem, to se može postići i neformalnim učenjem te kod građana podstiče osjećaj pripadnosti Evropskoj uniji.

Program pruža podršku aktivnom građanstvu i etičnosti u cjeloživotnom učenju te podstiče razvoj socijalne i interkulturalne kompetencije, kritičkog mišljenja i medijske pismenosti. Prednost imaju projekti koji nude mogućnosti za učešće u demokratskom životu te za društveni i građanski angažman u okviru aktivnosti formalnog ili neformalnog učenja.

Posebna pažnja se posvećuje jačanju svijesti o Evropskoj uniji i razumijevanju njenog konteksta, posebno kad je riječ o zajedničkim vrijednostima, načelu jedinstva i raznolikosti te društvenoj, kulturološkoj i istorijskoj baštini.

U oblasti mladih zajednički okvir pruža Strategija učešća mladih 6, koja podržava korišćenje programa za podsticanje učešća mladih u demokratskom životu. Tom se strategijom nastoji poboljšati kvalitet učešća mladih u programu i dopunjavaju se važni dokumenti politike EU za mlade, kao što su strategija EU za mlade i ciljevi EU za mlade. Skupom alata za učešće mladih 7, koji je priložen strategiji, nastoji se u praksi ojačati učešće mladih u svim aktivnostima programa razmjenom znanja i iskustva, preporuka, alata i praktičnih smjernica. Moduli skupa alata posebno su usmjereni na to kako uključiti nove horizontalne prioritete u projekte.

 

198 Comments

 • September 24, 2023

  What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I’ve found It absolutely helpful and it has helped me out loads. I hope to contribute & help other users like its aided me. Great job.

 • October 8, 2023

  I visited a lot of website but I conceive this one holds something extra in it in it

 • December 2, 2023

  I regard something really special in this internet site.

 • December 7, 2023

  I was curious if you ever thought of changing the page layout of your blog? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or 2 images. Maybe you could space it out better?

 • December 11, 2023

  I can’t express how much I appreciate the effort the author has put into writing this outstanding piece of content. The clarity of the writing, the depth of analysis, and the plethora of information presented are simply astonishing. Her enthusiasm for the subject is evident, and it has certainly made an impact with me. Thank you, author, for offering your knowledge and enlightening our lives with this extraordinary article!

 • December 11, 2023

  Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such magnificent info being shared freely out there.

 • December 12, 2023

  I’m really enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Superb work!

 • December 13, 2023

  Hey there! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I genuinely enjoy reading through your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over the same topics? Many thanks!

 • December 13, 2023

  Hi, Neat post. There is a problem with your site in internet explorer, would test this? IE still is the market leader and a good portion of people will miss your magnificent writing because of this problem.

 • December 15, 2023

  Have you ever considered creating an e-book or guest authoring on other blogs? I have a blog centered on the same ideas you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my viewers would appreciate your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an email.

 • December 15, 2023

  There are actually a number of details like that to take into consideration. That may be a great level to bring up. I provide the thoughts above as common inspiration but clearly there are questions like the one you deliver up the place a very powerful thing will be working in trustworthy good faith. I don?t know if finest practices have emerged around issues like that, however I am sure that your job is clearly recognized as a fair game. Both girls and boys feel the impact of only a moment?s pleasure, for the rest of their lives.

 • December 17, 2023

  What?s Going down i am new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It positively useful and it has helped me out loads. I’m hoping to contribute & aid different users like its helped me. Great job.

 • December 17, 2023

  It?s actually a nice and useful piece of information. I am glad that you shared this useful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 • December 18, 2023

  hello there and thanks on your information ? I?ve definitely picked up anything new from right here. I did however expertise several technical points using this web site, as I experienced to reload the site many instances prior to I may just get it to load properly. I were wondering in case your web hosting is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances occasions will sometimes have an effect on your placement in google and can damage your quality rating if ads and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Anyway I?m adding this RSS to my e-mail and could look out for a lot more of your respective fascinating content. Ensure that you update this again soon..

 • December 18, 2023

  Great work! This is the type of info that should be shared around the web. Shame on the search engines for not positioning this post higher! Come on over and visit my web site . Thanks =)

 • December 18, 2023

  Hello, i think that i saw you visited my web site so i came to ?return the favor?.I’m trying to find things to improve my website!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 • December 18, 2023

  I?m impressed, I must say. Actually not often do I encounter a blog that?s each educative and entertaining, and let me inform you, you may have hit the nail on the head. Your thought is outstanding; the difficulty is something that not enough people are speaking intelligently about. I am very comfortable that I stumbled across this in my search for one thing referring to this.

 • December 18, 2023

  Güvenilir bir medyum için bizi tercih ediniz, medyum haluk hocamız sizler için elinden geleni yapıyor.

 • December 18, 2023

  Güvenilir bir medyum için bizi tercih ediniz, medyum haluk hocamız sizler için elinden geleni yapıyor.

 • December 19, 2023

  En iyi medyumu arıyorsanız hiç çekinmeden medyum hocamızı ziyaret edebilir ve kendisinden bizzat destek alabilirsiniz.

 • December 20, 2023

  Almanya berlin’de en iyi berlin medyum hoca arıyorsanız Hiç çekindemeden hemen medyum hocamız ile iletişime geçebilirsiniz.

 • December 20, 2023

  Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back to your site? My blog site is in the exact same niche as yours and my visitors would certainly benefit from some of the information you provide here. Please let me know if this ok with you. Thanks a lot!

 • December 20, 2023

  Almanya köln medyumu haluk yıldız hoca sizlere ne iyi medyum hizmeti veriyor…

 • December 21, 2023

  I think other website proprietors should take this web site as an model, very clean and wonderful user genial style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

 • December 22, 2023

  I have observed that car insurance providers know the motors which are at risk of accidents along with other risks. Additionally, these people know what form of cars are inclined to higher risk along with the higher risk they have the higher the actual premium price. Understanding the easy basics connected with car insurance will help you choose the right type of insurance policy that may take care of your needs in case you get involved in any accident. Thank you sharing the ideas in your blog.

 • December 23, 2023

  Hello there! I could have sworn I’ve been to this website before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely delighted I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 • December 24, 2023

  palo santo tütsüsü nedir ne işe yarar, bu tütsünün faydaları anlatmakla bilinmez güzel ferah kokusu sayesinde sizleri mest ediyor.

 • December 25, 2023

  Avrupa’nın en güvenilir medyum hocalarından medyum haluk yıldız hocamız siz değerli kardeşlerimize yardım eli uzatıyor.

 • Hi, Neat post. There’s a problem together with your site in web explorer, may check this? IE nonetheless is the marketplace leader and a big element of folks will omit your magnificent writing due to this problem.

 • December 26, 2023

  Avrupa’nın en iyi tanınan medyum hocalarından medyum haluk yıldız hocamız siz değerli kardeşlerimize yardım eli uzatıyor.

 • December 28, 2023

  Great site. Lots of useful info here. I am sending it to some friends ans also sharing in delicious. And of course, thanks for your effort!

 • December 28, 2023

  Tütsüler hakkında bilinmeyen ne varsa sizlerle en güzel yorumları tütsü çeşitleri sizlerle.

 • December 28, 2023

  Tütsüler hakkında bilinmeyen ne varsa sizlerle en güzel yorumları tütsü çeşitleri sizlerle.

 • December 29, 2023

  Good blog! I really love how it is simple on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I might be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your RSS which must do the trick! Have a great day!

 • December 29, 2023

  xyandanxvurulmus.6LMFBsnUpYLK

 • December 30, 2023

  We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site offered us with valuable information to work on. You’ve done a formidable job and our whole community will be thankful to you.

 • December 31, 2023

  Please let me know if you’re looking for a article author for your weblog. You have some really great articles and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some material for your blog in exchange for a link back to mine. Please send me an e-mail if interested. Thank you!

 • January 2, 2024

  Medyumlar hakkında bilinmeyenler neler sizler için araştırdık ve karar verdik.

 • January 3, 2024

  Güvenilir Medyumlar hakkında bilinmeyenler neler sizler için araştırdık ve karar verdik.

 • January 4, 2024

  Do you have a spam issue on this blog; I also am a blogger, and I was curious about your situation; we have created some nice practices and we are looking to trade techniques with others, why not shoot me an email if interested.

 • January 4, 2024

  Gerçek Medyumlar hakkında bilinmeyenler neler sizler için araştırdık ve karar verdik.

 • January 4, 2024

  Oh my goodness! I’m in awe of the author’s writing skills and ability to convey intricate concepts in a straightforward and clear manner. This article is a true gem that merits all the praise it can get. Thank you so much, author, for sharing your wisdom and providing us with such a valuable treasure. I’m truly thankful!

 • January 5, 2024

  Can I simply say what a relief to search out someone who really is aware of what theyre talking about on the internet. You positively know easy methods to convey an issue to light and make it important. More individuals need to learn this and perceive this aspect of the story. I cant consider youre no more in style since you definitely have the gift.

 • January 5, 2024

  Avrupanın en iyi medyumlarının hakkında bilinmeyenler neler sizler için araştırdık ve karar verdik.

 • We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your website provided us with valuable information to work on. You’ve done a formidable job and our entire community will be thankful to you.

 • January 6, 2024

  Dünyanın en iyi medyumlarının hakkında bilinmeyenler neler sizler için araştırdık ve karar verdik.

 • January 8, 2024

  Thanks for this glorious article. Yet another thing to mention is that the majority of digital cameras are available equipped with any zoom lens that enables more or less of a scene to be included by ‘zooming’ in and out. These changes in {focus|focusing|concentration|target|the a**** length are generally reflected inside viewfinder and on massive display screen at the back of the particular camera.

 • January 8, 2024

  Nice read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch since I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thank you for lunch!

 • January 9, 2024

  Belçika medyum haluk hoca sayesinde sizlerde huzura varınız Belçika’nın en iyi medyumu iletişim Almanya; +49 157 59456087 numaramızdan ulaşabilirsiniz. Aşk Büyüsü, Bağlama Büyüsü Giden Sevgilinizi Geri Getirmek İçin Hemen Arayın.

 • January 9, 2024

  Köln medyum haluk hocayı sizlerde tanıyın, Köln medyumu ile iletişim kurabilirsiniz,

 • January 10, 2024

  Almanya’nın en iyi medyumu halu hoca ile sizlerde çalışınız. İletişim: +49 157 59456087 Aşık Etme Büyüsü, Bağlama Büyüsü gibi çalışmaları sizlerde yaptırabilirsiniz.

 • January 10, 2024

  Valuable info. Lucky me I found your website by accident, and I am shocked why this accident did not happened earlier! I bookmarked it.

 • January 10, 2024

  Almanya’nın en iyi medyumu halu hoca ile sizlerde çalışınız. İletişim: +49 157 59456087 Aşık Etme Büyüsü, Bağlama Büyüsü gibi çalışmaları sizlerde yaptırabilirsiniz.

 • January 10, 2024

  I like the helpful info you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check once more right here regularly. I’m relatively sure I will be told many new stuff right right here! Good luck for the next!

 • January 11, 2024

  Almanya’nın en iyi medyumu halu hoca ile sizlerde çalışınız. İletişim: +49 157 59456087 Aşık Etme Büyüsü, Bağlama Büyüsü gibi çalışmaları sizlerde yaptırabilirsiniz.

 • January 12, 2024

  What i don’t understood is actually how you’re not really much more well-liked than you may be right now. You are very intelligent. You realize thus considerably relating to this subject, made me personally consider it from a lot of varied angles. Its like men and women aren’t fascinated unless it is one thing to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs outstanding. Always maintain it up!

 • January 12, 2024

  You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something that I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 • January 12, 2024

  Loving the info on this website , you have done outstanding job on the content.

 • January 13, 2024

  Hello, Neat post. There’s a problem together with your web site in internet explorer, could test this?K IE nonetheless is the market chief and a huge part of folks will omit your magnificent writing because of this problem.

 • January 13, 2024

  I have recently started a blog, the info you provide on this website has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work. “There is a time for many words, and there is also a time for sleep.” by Homer.

 • January 13, 2024

  very nice put up, i certainly love this website, keep on it

 • January 13, 2024

  Almanya’nın en iyi medyumu halu hoca ile sizlerde çalışınız. İletişim: +49 157 59456087 Aşık Etme Büyüsü, Bağlama Büyüsü gibi çalışmaları sizlerde yaptırabilirsiniz.

 • January 14, 2024

  I am so happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 • Thanks for the ideas you have shared here. Something else I would like to say is that laptop memory specifications generally go up along with other advancements in the technological know-how. For instance, if new generations of processors are introduced to the market, there’s usually a matching increase in the size and style calls for of all laptop or computer memory as well as hard drive space. This is because the software operated through these processor chips will inevitably boost in power to take advantage of the new engineering.

 • January 16, 2024

  Güven veren en iyi medyumu halu hoca ile sizlerde çalışınız. İletişim: +49 157 59456087 Aşık Etme Büyüsü, Bağlama Büyüsü gibi çalışmaları sizlerde yaptırabilirsiniz.

 • January 17, 2024

  Güven veren en iyi medyumu halu hoca ile sizlerde çalışınız. İletişim: +49 157 59456087 Aşık Etme Büyüsü, Bağlama Büyüsü gibi çalışmaları sizlerde yaptırabilirsiniz.

 • I do agree with all of the ideas you have presented in your post. They’re very convincing and will definitely work. Still, the posts are too short for beginners. Could you please extend them a little from next time? Thanks for the post.

 • January 17, 2024

  Gerçek bir sonuç veren en iyi medyumu halu hoca ile sizlerde çalışınız. İletişim: +49 157 59456087 Aşık Etme Büyüsü, Bağlama Büyüsü gibi çalışmaları sizlerde yaptırabilirsiniz.

 • January 17, 2024

  I have realized that over the course of constructing a relationship with real estate homeowners, you’ll be able to get them to understand that, in most real estate exchange, a payment is paid. In the end, FSBO sellers don’t “save” the fee. Rather, they fight to win the commission by way of doing a great agent’s task. In doing this, they invest their money in addition to time to complete, as best they might, the obligations of an realtor. Those obligations include revealing the home through marketing, presenting the home to willing buyers, making a sense of buyer urgency in order to make prompt an offer, arranging home inspections, controlling qualification inspections with the bank, supervising repairs, and facilitating the closing.

 • January 18, 2024

  Köln’de Gerçek bir sonuç veren en iyi medyumu halu hoca ile sizlerde çalışınız. İletişim: +49 157 59456087 Aşık Etme Büyüsü, Bağlama Büyüsü gibi çalışmaları sizlerde yaptırabilirsiniz.

 • After I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a remark is added I get four emails with the same comment. Is there any manner you’ll be able to remove me from that service? Thanks!

 • January 19, 2024

  Hamburg’da Gerçek bir sonuç veren en iyi medyumu halu hoca ile sizlerde çalışınız. İletişim: +49 157 59456087 Aşık Etme Büyüsü, Bağlama Büyüsü gibi çalışmaları sizlerde yaptırabilirsiniz.

 • January 20, 2024

  craft porn wrtgdfgdfgdqq.AHO2ba0mMErz

 • January 20, 2024

  Berlin’de Gerçek bir sonuç veren en iyi medyumu halu hoca ile sizlerde çalışınız. İletişim: +49 157 59456087 Aşık Etme Büyüsü, Bağlama Büyüsü gibi çalışmaları sizlerde yaptırabilirsiniz.

 • January 20, 2024

  porno wrtgdfgdfgdqq.QwsNmCisR0E0

 • January 20, 2024

  One other issue is that if you are in a predicament where you do not have a cosigner then you may really want to try to exhaust all of your financing options. You will discover many funds and other scholarships that will offer you funds to help you with education expenses. Thanks a lot for the post.

 • January 21, 2024

  Bremen’de Gerçek bir sonuç veren en iyi medyumu halu hoca ile sizlerde çalışınız. İletişim: +49 157 59456087 Aşık Etme Büyüsü, Bağlama Büyüsü gibi çalışmaları sizlerde yaptırabilirsiniz.

 • January 21, 2024

  Köln’de Gerçek bir sonuç veren en iyi medyumu halu hoca ile sizlerde çalışınız. İletişim: +49 157 59456087 Aşık Etme Büyüsü, Bağlama Büyüsü gibi çalışmaları sizlerde yaptırabilirsiniz.

 • January 21, 2024

  I am curious to find out what blog system you are using? I’m having some minor security issues with my latest site and I’d like to find something more safeguarded. Do you have any suggestions?

 • January 22, 2024

  Excellent blog here! Also your site lots up fast! What host are you the use of? Can I get your associate hyperlink to your host? I desire my web site loaded up as fast as yours lol

 • January 22, 2024

  Köln’de Gerçek bir sonuç veren en iyi medyumu halu hoca ile sizlerde çalışınız. İletişim: +49 157 59456087 Aşık Etme Büyüsü, Bağlama Büyüsü gibi çalışmaları sizlerde yaptırabilirsiniz.

 • January 22, 2024

  Köln’de Gerçek bir sonuç veren en iyi medyumu halu hoca ile sizlerde çalışınız. İletişim: +49 157 59456087 Aşık Etme Büyüsü, Bağlama Büyüsü gibi çalışmaları sizlerde yaptırabilirsiniz.

 • January 23, 2024

  Thanks for the suggestions you have discussed here. One more thing I would like to convey is that computer memory demands generally increase along with other innovations in the technological know-how. For instance, if new generations of processor chips are brought to the market, there’s usually a corresponding increase in the shape calls for of both the laptop or computer memory and hard drive space. This is because the application operated through these processors will inevitably boost in power to take advantage of the new technology.

 • January 25, 2024

  I really like what you guys are usually up too. Such clever work and coverage! Keep up the excellent works guys I’ve incorporated you guys to my own blogroll.

 • January 27, 2024

  Thanks for these pointers. One thing I should also believe is always that credit cards providing a 0 rate often attract consumers along with zero interest rate, instant authorization and easy over-the-internet balance transfers, but beware of the most recognized factor that is going to void your current 0 easy streets annual percentage rate and as well as throw anybody out into the bad house rapid.

 • January 27, 2024

  Almanya’da Güven veren Gerçek bir sonuç veren en iyi medyumu halu hoca ile sizlerde çalışınız. İletişim: +49 157 59456087 Aşık Etme Büyüsü, Bağlama Büyüsü gibi çalışmaları sizlerde yaptırabilirsiniz.

 • January 27, 2024

  I’m not sure exactly why but this site is loading extremely slow for me. Is anyone else having this problem or is it a problem on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

 • January 28, 2024

  Almanya berlinde Güven veren Gerçek bir sonuç veren en iyi medyumu halu hoca ile sizlerde çalışınız. İletişim: +49 157 59456087 Aşık Etme Büyüsü, Bağlama Büyüsü gibi çalışmaları sizlerde yaptırabilirsiniz.

 • January 29, 2024

  I was curious if you ever considered changing the layout of your site? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or 2 images. Maybe you could space it out better?

 • January 29, 2024

  Güvenilir en iyi Gerçek bir sonuç veren en iyi medyumu halu hoca ile sizlerde çalışınız. İletişim: +49 157 59456087 Aşık Etme Büyüsü, Bağlama Büyüsü gibi çalışmaları sizlerde yaptırabilirsiniz.

 • January 30, 2024

  Hey there are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you need any coding expertise to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 • January 30, 2024

  Güvenilir en iyi Gerçek bir sonuç veren en iyi medyumu halu hoca ile sizlerde çalışınız. İletişim: +49 157 59456087 Aşık Etme Büyüsü, Bağlama Büyüsü gibi çalışmaları sizlerde yaptırabilirsiniz.

 • January 31, 2024

  I’m so happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

 • February 1, 2024

  Güvenilir en iyi Gerçek bir sonuç veren en iyi medyumu halu hoca ile sizlerde çalışınız. İletişim: +49 157 59456087 Aşık Etme Büyüsü, Bağlama Büyüsü gibi çalışmaları sizlerde yaptırabilirsiniz.

 • February 2, 2024

  I beloved up to you will obtain carried out proper here. The sketch is attractive, your authored material stylish. however, you command get bought an impatience over that you want be delivering the following. in poor health without a doubt come more earlier again as exactly the similar just about a lot frequently inside of case you shield this increase.

 • February 3, 2024

  watch porn video juljulfbi.UU98jebLjYPm

 • February 3, 2024

  Güvenilir en iyi Gerçek bir sonuç veren en iyi medyumu halu hoca ile sizlerde çalışınız. İletişim: +49 157 59456087 Aşık Etme Büyüsü, Bağlama Büyüsü gibi çalışmaları sizlerde yaptırabilirsiniz.

 • February 5, 2024

  pornhub bahis siteleri bxjluajsxzz.1FNUjpCd24Rf

 • February 5, 2024

  One thing is that often one of the most widespread incentives for applying your credit cards is a cash-back or perhaps rebate provision. Generally, you get 1-5 back with various purchases. Depending on the credit cards, you may get 1 again on most expenses, and 5 back again on acquisitions made from convenience stores, filling stations, grocery stores plus ‘member merchants’.

 • February 5, 2024

  I’m not that much of a internet reader to be honest but your sites really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back in the future. All the best

 • February 7, 2024

  Magnificent web site. Lots of useful information here. I am sending it to some buddies ans additionally sharing in delicious. And naturally, thanks for your sweat!

 • Spa Salon Forest Hills
  February 10, 2024

  I don?t even know the way I ended up right here, however I thought this submit was great. I do not realize who you might be but certainly you are going to a well-known blogger should you are not already 😉 Cheers!

 • Davdidillip
  February 10, 2024

  Cialis 5 Mg
  (Admin)
  Cialis 5 mg prezzo tadalafil 5 mg prezzo tadalafil 5 mg prezzo

 • February 10, 2024

  Hello there, just became aware of your weblog through Google, and located that it’s truly informative. I?m going to be careful for brussels. I?ll appreciate if you happen to proceed this in future. A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

 • February 11, 2024

  Thanks for the points shared on your own blog. Something also important I would like to talk about is that fat reduction is not all about going on a dietary fads and trying to get rid of as much weight as you’re able in a couple of weeks. The most effective way to burn fat is by having it bit by bit and using some basic ideas which can help you to make the most out of your attempt to shed weight. You may recognize and be following these tips, nevertheless reinforcing knowledge never affects.

 • I have been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.

 • February 13, 2024

  Hi there, I found your site by way of Google while looking for a similar matter, your site got here up, it looks great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 • February 13, 2024

  you’re really a good webmaster. The site loading speed is amazing. It seems that you’re doing any unique trick. In addition, The contents are masterpiece. you’ve done a wonderful job on this topic!

 • February 13, 2024

  トルソー 型 ラブドール あなたの陰茎の健康はあなたの性的な健康と同一視されています私は私のダッチワイフのためにガガに行きます:それは大丈夫ですか、それとも受け入れられますか?(私たちの言葉)ついに人形専用の別の店ができましたカップルの性生活のためのいじめ能力である素晴らしい

 • February 13, 2024

  Thanks for your post. I would like to say that a health insurance broker also works best for the benefit of the particular coordinators of the group insurance cover. The health broker is given a directory of benefits sought by someone or a group coordinator. What a broker will is search for individuals as well as coordinators which best fit those needs. Then he reveals his suggestions and if each party agree, this broker formulates legal contract between the 2 parties.

 • February 14, 2024

  vardenafil 10mg for sale levitra uk purchase levitra generic

 • SOLanesoath
  February 14, 2024

  Comprar Cialis Original
  Actually. You will not prompt to me, where I can find more information on this question?
  Cialis 5 mg prezzo cialis prezzo cialis 5 mg prezzo

 • February 14, 2024

  Undeniably consider that that you stated. Your favourite reason appeared to be on the web the simplest factor to have in mind of. I say to you, I certainly get irked while other people consider concerns that they just don’t recognize about. You controlled to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , other people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 • February 15, 2024

  I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to design my own blog and would like to know where u got this from. appreciate it

 • February 15, 2024

  Nice post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Extremely useful information specially the last part 🙂 I care for such information much. I was looking for this particular information for a long time. Thank you and good luck.

 • February 16, 2024

  Hey There. I found your blog using msn. This is a really smartly written article. I?ll be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thank you for the post. I will definitely return.

 • February 17, 2024

  I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz answer back as I’m looking to create my own blog and would like to find out where u got this from. appreciate it

 • DichaelFrand
  February 17, 2024

  An outstanding share! I have just forwarded this onto a colleague who had been conducting a little homework on this. And he actually bought me breakfast simply because I found it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending time to talk about this topic here on your website.
  cloudbet

 • February 18, 2024

  Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Excellent. I’m also an expert in this topic so I can understand your effort.

 • February 18, 2024

  Thanks for this wonderful article. One other thing is that nearly all digital cameras arrive equipped with a new zoom lens that permits more or less of any scene to get included by means of ‘zooming’ in and out. Most of these changes in {focus|focusing|concentration|target|the a**** length will be reflected inside the viewfinder and on large display screen at the back of any camera.

 • February 19, 2024

  My brother recommended I might like this web site. He was once totally right. This put up truly made my day. You can not consider simply how much time I had spent for this info! Thanks!

 • FobertAdurb
  February 20, 2024

  Aviator Spribe стратегия казино
  It is a pity, that now I can not express – there is no free time. I will be released – I will necessarily express the opinion.
  Добро пожаловать в захватывающий мир авиаторов! Aviator – это увлекательная игра, которая позволит вам окунуться в атмосферу боевых действий на небе. Необычные графика и захватывающий сюжет сделают ваше путешествие по воздуху неповторимым.

  Получайте крупные выигрыши с автоматом Aviator Spribe играть на компьютере и ощутите волнение азарта!
  Aviator игра позволит вам почувствовать себя настоящим пилотом. Вам предстоит совершить невероятные маневры, выполнять сложные задания и сражаться с противниками. Улучшайте свой самолет, чтобы быть готовым к любым ситуациям и становиться настоящим мастером.
  Основные особенности Aviator краш игры:
  1. Реалистичная графика и физика – благодаря передовой графике и реалистичной физике вы почувствуете себя настоящим пилотом.
  2. Разнообразные режимы игры и миссии – в Aviator краш игре вы сможете выбрать различные режимы игры, такие как гонки, симулятор полетов и захватывающие воздушные бои. Кроме того, каждая миссия будет предлагать свои собственные вызовы и задачи.
  3. Улучшение и модернизация самолетов – в игре доступны различные модели самолетов, которые можно покупать и улучшать. Вы сможете устанавливать новое оборудование, улучшать двигательность и мощность своего самолета, а также выбирать различные варианты окраски и декорации.
  Aviator краш игра – это возможность испытать себя в роли авиатора и преодолеть все сложности и опасности воздушного пространства. Почувствуйте настоящую свободу и адреналин в Aviator краш игре онлайн!
  Играйте в «Авиатор» в онлайн-казино Pin-Up
  Aviator краш игра онлайн предлагает увлекательную и захватывающую игровую атмосферу, где вы становитесь настоящим авиатором и сражаетесь с самыми опасными искусственными интеллектами.
  В этой игре вы должны показать свое мастерство и смекалку, чтобы преодолеть сложности многочисленных локаций и уровней. Вам предстоит собирать бонусы, уклоняться от препятствий и сражаться с врагами, используя свои навыки пилотирования и стрельбы.
  Каждый уровень игры Aviator краш имеет свою уникальную атмосферу и задачи. Будьте готовы к неожиданностям, так как вас ждут захватывающие повороты сюжета и сложные испытания. Найдите все пути к победе и станьте настоящим героем авиатором!
  Авиатор игра является прекрасным способом провести время и испытать настоящий адреналиновый разряд. Готовы ли вы стать лучшим авиатором? Не упустите свой шанс и начните играть в Aviator краш прямо сейчас!
  Aviator – играй, сражайся, побеждай!
  Aviator Pin Up (Авиатор Пин Ап ) – игра на деньги онлайн Казахстан
  Aviator игра предлагает увлекательное и захватывающее разнообразие врагов и уровней, которые не оставят равнодушными даже самых требовательных геймеров.
  Враги в Aviator краш игре онлайн представлены в самых разных формах и размерах. Здесь вы встретите группы из маленьких и быстрых врагов, а также огромных боссов с мощным вооружением. Разнообразие врагов позволяет игрокам использовать разные тактики и стратегии для победы.
  Кроме того, Aviator игра предлагает разнообразие уровней сложности. Выберите легкий уровень, чтобы насладиться игровым процессом, или вызовите себе настоящий вызов, выбрав экспертный уровень. Независимо от выбранного уровня сложности, вы получите максимум удовольствия от игры и окунетесь в захватывающий мир авиаторов.
  Играйте в Aviator и наслаждайтесь разнообразием врагов и уровней, которые позволят вам почувствовать себя настоящим авиатором.

 • February 21, 2024

  bahis porno 250tldenemebonusuxx.mM2Se0gcC2cY

 • February 21, 2024

  porn sex eyeconartxx.H1TnL4bhgZQq

 • February 22, 2024

  I simply could not go away your site before suggesting that I really enjoyed the standard information an individual provide on your visitors? Is going to be back incessantly in order to check up on new posts

 • February 22, 2024

  Good ? I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

 • SDichaelFrand
  February 22, 2024

  Aviator Spribe играть на тенге
  It is usual reserve
  Добро пожаловать в захватывающий мир авиаторов! Aviator – это увлекательная игра, которая позволит вам окунуться в атмосферу боевых действий на небе. Необычные графика и захватывающий сюжет сделают ваше путешествие по воздуху неповторимым.

  Погрузитесь в мир азартного приключения с игрой Aviator Spribe казино играть на евро!
  Aviator игра позволит вам почувствовать себя настоящим пилотом. Вам предстоит совершить невероятные маневры, выполнять сложные задания и сражаться с противниками. Улучшайте свой самолет, чтобы быть готовым к любым ситуациям и становиться настоящим мастером.
  Основные особенности Aviator краш игры:
  1. Реалистичная графика и физика – благодаря передовой графике и реалистичной физике вы почувствуете себя настоящим пилотом.
  2. Разнообразные режимы игры и миссии – в Aviator краш игре вы сможете выбрать различные режимы игры, такие как гонки, симулятор полетов и захватывающие воздушные бои. Кроме того, каждая миссия будет предлагать свои собственные вызовы и задачи.
  3. Улучшение и модернизация самолетов – в игре доступны различные модели самолетов, которые можно покупать и улучшать. Вы сможете устанавливать новое оборудование, улучшать двигательность и мощность своего самолета, а также выбирать различные варианты окраски и декорации.
  Aviator краш игра – это возможность испытать себя в роли авиатора и преодолеть все сложности и опасности воздушного пространства. Почувствуйте настоящую свободу и адреналин в Aviator краш игре онлайн!
  Играйте в «Авиатор» в онлайн-казино Pin-Up
  Aviator краш игра онлайн предлагает увлекательную и захватывающую игровую атмосферу, где вы становитесь настоящим авиатором и сражаетесь с самыми опасными искусственными интеллектами.
  В этой игре вы должны показать свое мастерство и смекалку, чтобы преодолеть сложности многочисленных локаций и уровней. Вам предстоит собирать бонусы, уклоняться от препятствий и сражаться с врагами, используя свои навыки пилотирования и стрельбы.
  Каждый уровень игры Aviator краш имеет свою уникальную атмосферу и задачи. Будьте готовы к неожиданностям, так как вас ждут захватывающие повороты сюжета и сложные испытания. Найдите все пути к победе и станьте настоящим героем авиатором!
  Авиатор игра является прекрасным способом провести время и испытать настоящий адреналиновый разряд. Готовы ли вы стать лучшим авиатором? Не упустите свой шанс и начните играть в Aviator краш прямо сейчас!
  Aviator – играй, сражайся, побеждай!
  Aviator Pin Up (Авиатор Пин Ап ) – игра на деньги онлайн Казахстан
  Aviator игра предлагает увлекательное и захватывающее разнообразие врагов и уровней, которые не оставят равнодушными даже самых требовательных геймеров.
  Враги в Aviator краш игре онлайн представлены в самых разных формах и размерах. Здесь вы встретите группы из маленьких и быстрых врагов, а также огромных боссов с мощным вооружением. Разнообразие врагов позволяет игрокам использовать разные тактики и стратегии для победы.
  Кроме того, Aviator игра предлагает разнообразие уровней сложности. Выберите легкий уровень, чтобы насладиться игровым процессом, или вызовите себе настоящий вызов, выбрав экспертный уровень. Независимо от выбранного уровня сложности, вы получите максимум удовольствия от игры и окунетесь в захватывающий мир авиаторов.
  Играйте в Aviator и наслаждайтесь разнообразием врагов и уровней, которые позволят вам почувствовать себя настоящим авиатором.

 • February 22, 2024

  food porn vvsetohimalxxvc.6y3cZ4oEuDpu

 • February 23, 2024

  Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your website? My blog is in the very same area of interest as yours and my visitors would really benefit from a lot of the information you provide here. Please let me know if this okay with you. Thanks!

 • February 23, 2024

  am siteleri tthighereduhryyy.Mt4dhIZk9hT

 • February 24, 2024

  Hello There. I found your weblog using msn. This is an extremely neatly written article. I will be sure to bookmark it and come back to learn extra of your useful information. Thank you for the post. I?ll certainly comeback.

 • February 24, 2024

  I have seen that intelligent real estate agents all around you are Promoting. They are acknowledging that it’s more than simply placing a sign in the front yard. It’s really with regards to building associations with these dealers who someday will become customers. So, once you give your time and efforts to serving these retailers go it alone : the “Law associated with Reciprocity” kicks in. Interesting blog post.

 • February 26, 2024

  I have noticed that of all types of insurance, health care insurance is the most marked by controversy because of the struggle between the insurance company’s obligation to remain adrift and the customer’s need to have insurance cover. Insurance companies’ profits on wellbeing plans are incredibly low, so some organizations struggle to gain profits. Thanks for the suggestions you write about through this web site.

 • February 29, 2024

  I’ve observed that in the world the present moment, video games would be the latest popularity with kids of all ages. There are occassions when it may be difficult to drag your family away from the activities. If you want the best of both worlds, there are several educational activities for kids. Great post.

 • February 29, 2024

  Thank you, I have recently been searching for information about this subject for ages and yours is the greatest I’ve discovered so far. But, what about the bottom line? Are you sure about the source?

 • March 1, 2024

  Hi, i think that i noticed you visited my site thus i came to ?go back the want?.I am attempting to find issues to enhance my site!I guess its good enough to make use of some of your ideas!!

Leave Your Comment

Kontakt

Pitajte nacionalnu Erasmus + kancelariju

Radno vrijeme: Ponedjeljak – Petak 8:00 – 16:00h

Konsultacije sa studentima: Ponedjeljak, srijeda i petak 10:00h -12:00h

Kontakt mejl za pitanja studenata: erasmusmobility@ac.me

"The European Commission support for the production of this web site does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsi­ble for any use which may be made of the information contained therein."
“Podrška koju Evropska komisija pruža prilikom izrade ove web stranice ne uključuje i odobravanje sadržaja koji odražavaju isključivo stavove autora, i stoga se Evropska komisija ne može smatrati odgovornom za bilo kakav vid upotrebe podataka koje ovaj sajt sadrži”