Etwinning

e-Twinning je zajednica nastavnog osoblja predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola smještena na sigurnoj platformi, koja je dostupna samo nastavnom osoblju, a na koju ima pristup samo organizacija ovlaščena od strane nadležnog nacionalnog tijela.

eTwinning može da bude prilika za profesionalni razvoj i napredovanje. Putem portala se može ostvariti saradnja sa kolegama iz Evrope i šire. Platforma je pogodna za razmjenu ideja, iskustava i savjeta, mogućnost uključivanja u razne tematske grupe i forume, kao i prilike da se obukama preko Interneta i vebinarima razvijaju i nastavničke i učeničke IKT vještine.

Crna Gora je članica Evropske platforme za školsko obrazovanje (ESEP).

Evropska platforma za školsko obrazovanje (European School Education Platform) mjesto je sastanka za sve zainteresovane strane u sektoru školskog obrazovanja – školsko osoblje, istraživače, kreatore politike i druge profesionalce – koje obuhvata sve nivoe, od predškolskog vaspitanja i obrazovanja preko osnovne pa sve do srednje škole, uključujući i opšte i stručno obrazovanje i usavršavanje.

Uz pomoć ove platforme svi učesnici u nastavnom procesu mogu da:

  • Se informišu novim sadržajima koji se objavljuju svake nedjelje, uključujući mišljenja stručnjaka, novinske članke, intervjue, aktuelne vijesti i primjere dobre prakse.
  • Se upoznaju sa načinima finansiranja kroz mogućnosti Erasmus+, koje se sastoje od tri praktična alata (kataloga kurseva, priručnika mogućnosti mobilnosti i pretraga strateškog partnerstva) kako biste pomogli školama da pripreme svoje Erasmus+ aplikacije.
  • Se razvijaju uz mogućnosti stručnog usavršavanja kao što su besplatni onlajn kursevi, vebinari i nastavni materijali u saradnji sa EU Academy.
  • Pronađu resurse kao što su izvještaji iz nedavnih istraživanja, nastavni materijali kreirani u evropskim projektima i kursevima obuke, i Evropski priručnik za škole sa materijalom o sprečavanju ranog napuštanja škole i alatom za samoocjenjivanje koji će vam pomoći da razvijete sopstvene školske aktivnosti.
  • Komuniciraju, sarađuju i razvijaju projekte sa drugim verifikovanim školskim osobljem u Evropi u eTwinning zajednici.

Ova višejezična, onlajn platforma, koja je inače besplatna za sve korisnike, takođe je dom eTwinning-a, zajednice za škole u Evropi.

Kada je u pitanju obrazovanje, prema navodima Evropske komisije, Crna Gora posebno ima za cilj da razvija: društvo znanja u kojem će obrazovanje, kao ključni faktor ekonomskog i društvenog razvoja, biti kvalitetno, fleksibilno i efikasno sa stručnim ljudskim resursima koji će imati konkurentna znanja, vještine i kompetencije i koji će biti kvalifikovani da učestvuju na tržištu rada, gdje svaki pojedinac ima jednake mogućnosti za lični i profesionalni razvoj.

Nastavnici u Crnoj Gori ujedno sada mogu da započnu sopstvenu avanturu u eTwinning-u, učestvuju u projektima, upoznaju kolege iz drugih zemalja i kultura i prijave se za razne mogućnosti kontinuiranog profesionalnog razvoja. A već postojeći članovi eTwinning zajednice sada imaju priliku da se uključe u aktivnosti saradnje sa svojim kolegama u Crnoj Gori i grade veze sa njima.

Evropska platforma za školsko obrazovanje i eTwinning zajednica uspostavljeni su zahvaljujući finansiranju iz Erasmus+, evropskog programa za obrazovanje, obuku, mlade i sport.

2 Comments

  • September 24, 2023

    Hello I am so delighted I found your web site, I really found you by error, while I was searching on Askjeeve for something else, Regardless I am here now and would just like to say many thanks for a tremendous post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at the minute but I have bookmarked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the fantastic job.

  • I discovered your blog web site on google and examine a couple of of your early posts. Proceed to maintain up the superb operate. I just further up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking forward to reading more from you in a while!…

Leave Your Comment

Kontakt

Pitajte nacionalnu Erasmus + kancelariju

Radno vrijeme: Ponedjeljak – Petak 8:00 – 16:00h

Konsultacije sa studentima: Ponedjeljak, srijeda i petak 10:00h -12:00h

Kontakt mejl za pitanja studenata: erasmusmobility@ac.me

"The European Commission support for the production of this web site does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsi­ble for any use which may be made of the information contained therein."
“Podrška koju Evropska komisija pruža prilikom izrade ove web stranice ne uključuje i odobravanje sadržaja koji odražavaju isključivo stavove autora, i stoga se Evropska komisija ne može smatrati odgovornom za bilo kakav vid upotrebe podataka koje ovaj sajt sadrži”