National Erasmus + Office +382 20 223 087

Nova studija “Mapiranje mobilnosti u Evropskom visokom obrazovanju

ACA je asocijacija nacionalnih organizacija iz Evrope i izvan njenih granica koje finansira i podržava međunarodnu saradnju u obrazovanju kroz organizovanje raznih aktivnosti, kao što su studije, evaluacije i publikacije, međunarodne konferencije i seminari, povezivanje sa važnim vladinim  i organizacijama civilnog društva isl.

             “Mapiranje mobilnosti” je nastavak  EURODATA studije iz 2006. godine koju je takođe objavila ACA. Kao i EURODATA, ova studija pruža detaljne i ažurirane podatke o studentskoj mobilnosti u , iz i između 32 Evropske zemlje. Posebno je važno što ova studija pravi razliku između stranaca i stvarno mobilnih studenata, kao i između studija za sticanje stepena (diploma mobility) i privremene (kredit) mobilnosti, odnosno mobilnosti za razmjenu. Studija takođe prati napore međunarodnih institucija koje se bave sakupljanjem podataka, kao što su OECD, UNESCO i EUROSTAT, u pogledu diferencijacije i kvaliteta podataka o mobilnosti i sumira globalno dostupno znanje o mobilnosti osoblja.Ova studija sadrži i detalnju studiju slučaja u 11 Evropskih zemalja. Rezultati studije pokazuju da je više od polovine stranih studenata upisano u Evropi. U proteklih 9 godina njihov broj je povećan za 80%, i iznosi oko 1,5 miliona.Najveći broj studenata dolazi iz neevropskih zemalja, posebno iz Azije. Međutim ¼ ovih studenata u stvari nijesu mobilni, jer oni već žive u zemljama u kojima studiraju, iako imaju strani pasoš.Broj stranih studenata se radikalno razlikuje od zemlje do zemlje.Njihov broj posebno je veliki na Kipru, Velikoj Britaniji, švajcarskoj i Austriji, a veoma mali u Poljskoj i Sloveniji.Mobilnost studenata iz Evropskih zemalja je nejednako raspoređena, i uglavnom je iz jedne u drugu Evropsku zemlju. Manje od 15% Evropskih studenata odlazi na studije van Evrope.

            Studija je trenutno dostupna u elektronskom izdanju na linku http://ec.europa.eu/education/erasmus/doc922_en.htm, a u decembru tekuće godine biće objavljeno štampano izdanje koje će pripremiti njemački DAAD, član ACA asocijacije. Publikacija će biti besplatna.

 

Previous Praški komunike 2001

175 Comments

Leave Your Comment

Kontakt

Pitajte nacionalnu Erasmus + kancelariju

Radno vrijeme: Ponedjeljak – Petak 8:00 – 16:00h

Konsultacije sa studentima: Ponedjeljak, srijeda i petak 10:00h -12:00h

Kontakt mejl za pitanja studenata: erasmusmobility@ac.me

"The European Commission support for the production of this web site does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsi­ble for any use which may be made of the information contained therein."
“Podrška koju Evropska komisija pruža prilikom izrade ove web stranice ne uključuje i odobravanje sadržaja koji odražavaju isključivo stavove autora, i stoga se Evropska komisija ne može smatrati odgovornom za bilo kakav vid upotrebe podataka koje ovaj sajt sadrži”