National Erasmus + Office +382 20 223 087

Održana druga u nizu aktivnosti u okviru „Mjesec Evrope kroz program Erasmus+”

Nacionalna Erasmus+ kancelarija u Crnoj Gori organizovala je danas drugu u nizu aktivnosti  u okviru događaja „Mjesec Evrope kroz program Erasmus+” pod nazivom “Uključivanje-povezivanje-osnaživanje”: Uloga mladih u demokratskom životu, zajedničkim vrijednostima i građanskom angažmanu”. Događaj je održan u prostorijama Rektorata Univerziteta Crne Gore, a usmjeren je na predstavljanje ali i razmatranje rezultata Erasmus+ aktivnosti podrške mladima i Erasmus+ rezultata izgradnje kapaciteta.

Erasmus+ je najveći program Evropske unije u oblasti obrazovanja, obuke, mladih i sporta za period od 2021. do 2027. godine istakla je Vanja Drljević, direktor Nacionalne Erasmus+ kancelarije.

“Budžet koji je dodijeljen za sprovođenje ovog programa iznosi 26,2 milijarde eura. Ovo je gotovo dvostruko veći budžet u odnosu na prethodni ciklus programa (2014.-2020. godine). U fokusu novog ciklusa programa (2021.- 2027. godine) je inkluzija, zaštita životne sredine i digitalizacija, kao i promovisanje učešća mladih ljudi u demokratskom životu. Novi ciklus programa nudi veće mogućnosti kako za pojedince, tako i za organizacije” kazala je Drljević.

Ona je istakla da je današnji događaj prilika da se organizacije koje su se do sada bavile problemima mladih i imale projekte koje se tiču mladih povežu i ostvare bolju saradnju u narednom periodu.

“Pokušali smo da pozovemo sve one koji se na neki način bave mladima kako bismo mogli u najboljoj mjeri da iskoristimo mogućnosti koje Erasmus+ program nudi, a to je da se što više uključuju mladi u sve sfere društvenog djelovanja u demokratskom društvu, da kroz projekte saznaju šta su to evropske vrijednosti i da kroz neformalno obrazovanje  dobijaju one vještine koje su im zaista potrebne”.

Ovaj događaj u oblasti mladih realizuje Nacionalna  Erasmus+ kancelarija u Crnoj Gori u saradnji sa Asocijacijom za demokratski prosperitet Zid.

 

Sanda Rakočević , izvršni direktor ADP ZID-a podsjetila je da je ova organizacija kontakt tačka za Erasmus+ Youth in Action od 2005. godine.

“Od 2005. godine do danas uspjeli smo da kroz različite aktivnosti proširimo ovaj program i da veliki broj organizacija uključimo u samu pripremu, apliciranje, učestvovanje, realizaciju i donošenje benefita u Crnu Goru kroz ove programme”

Rakočević kaže da ovi programi za cilj imaju da mladi rade na razvoju mekih vještina koje će im u budućnosti pomoći na tržištu rada. “To nije jedini program. Danas imamo i program koji mladima omogućava da kroz program volontiranja mladi istestiraju sebe i vide da li mogu da žive bez porodice u nekom drugom ambijentu”.

Bojana Bulatović, programski menadžer Regionalne kancelarije za saradnju mladih, objasnila je ulogu i značaj ove kancelarije za osnaživanje aktivnog učešća mladih.

Predstavnica Ministarstva sporta i mladih Crne Gore Jela Jovanović istakla je da ovo Ministarstvo od svog osnivanja radi na unapređenju položaja mladih u državi.

“Radimo na jačanju institucionalnog okvira kroz osnivanje omladinskih servisa kojih trenutno ima deset na teritoriji Crne Gore, dok u Podgorici imamo Omladinski centar, a svi oni doprinose neformalnom obrazovanju mladih i njihovom ličnom usavršavanju.” kaže Jovanović.

Ona dodaje i da Ministarstvo, u saradnji sa lokalnim upravama, u planu ima i osnivanje omladinskih servisa u svim opštinama u Crnoj Gori.

 

 

Previous Mjesec Evrope kroz program Erasmus+ (Događaj namijenjen oblasti mladih)

106 Comments

Leave Your Comment

Kontakt

Pitajte nacionalnu Erasmus + kancelariju

Radno vrijeme: Ponedjeljak – Petak 8:00 – 16:00h

Konsultacije sa studentima: Ponedjeljak, srijeda i petak 10:00h -12:00h

Kontakt mejl za pitanja studenata: erasmusmobility@ac.me

"The European Commission support for the production of this web site does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsi­ble for any use which may be made of the information contained therein."
“Podrška koju Evropska komisija pruža prilikom izrade ove web stranice ne uključuje i odobravanje sadržaja koji odražavaju isključivo stavove autora, i stoga se Evropska komisija ne može smatrati odgovornom za bilo kakav vid upotrebe podataka koje ovaj sajt sadrži”