Kraj događaja „Mjesec Evrope kroz program Erasmus+” obilježen aktivnošću posvećenoj stručnom obrazovanju i obuci

Nacionalna Erasmus+ kancelarija u Crnoj Gori organizovala je treću i ujedno i poslednju u nizu aktivnosti u okviru događaja „Mjesec Evrope kroz program Erasmus+”. Zasebna aktivnost pod nazivom „Uspješne priče: Iskustva korisnika u oblasti stručnog obrazovanja i obuke” usmjerena je na predstavljanje rezultata Crne Gore u oblasti stručnog obrazovanja i obuke u okviru programa Erasmus+.

Vanja Drljević, direktor Nacionalne Erasmus+ kancelarije podsjetila je da ovaj program sve više koriste srednje škole zbog čega je I njegovo predstavljanje upriličeno u SSŠ “Ivan Uskoković”.

“Naše srednje škole su iskazale veliku zainteresovanost za ove programe i kao rezultat toga za narednu godinu otvoren je novi konkurs. Sada kroz novu sedmogodišnju perspektivu imamo novu mogućnost izgradnje kapaciteta u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja koji nudi velike mogućnosti za srednje stručne škole da unaprijede kvalitet svog obrazovanja” istakla je Drljević.

Ovaj program omogućiće školama veću internacionalizaciju i mogućnost da mladi ljudi, odnosno đaci I nastavno osoblje koriste program mobilnosti kako bi razmijenili iskustva I prakse sa svojim kolegama I donijeli neke novine u smislu metodologije ali i novih predmeta, stekli nova znanja, i kasnije bili konkurentni na tržištu rada, kazala je Drljević.

“Kroz ove projekte pravi se saradnja sa tržištem rada jer u njima učestvuju i Privredna komora i ZZZ Crne Gore što nam omogućava da bolje sagledamo potrebe tržišta rada” istakla je ona.

Duško Rajković, direktor Centra za stručno obrazovanje istakao je da su Erasmus+ programi koji se realizuju izuzetna prilika koja mladima otvara nove vidike i upoznaje ih sa novim mogućnostima.

“U narednom periodu učinićemo dodatne napore da motivišemo menadžmente svih stručnih srednjih škola da koriste ove programme, apliciraju za buduće pozive i da se uključe”.

On je istakao i da su učenici iz Crne Gore u dosadašnjim razmjenama ocijenjeni sa najvećim ocjenama. To je rezultiralo da dobijemo određeni broj poziva iz tih država da ta djeca dođu tokom ljetnjih mjeseci i dobiju sezonske poslove, zaključio je Rajković.

Sonja Dabetić, direktorka SSŠ „Ivan Uskoković” istakla je značaj učešća srednjih stručnih škola u programu Erasmus+ i ohrabrila sve relevantne učesnike da uzmu učešće u narednom periodu.

Učenici SMŠ „Danilo Kiš” i SSŠ “Ivan Uskoković” su ovom prilikom podijelili sa prisutnima svoja iskustva učešća u programu Erasmus+.

 

Prezentacije sa događaja su dostupne ispod:

Mogućnosti učešća Crne Gore u oblasti stručnog obrazovanja i obuke u okviru programa Erasmus+  – Ljiljana Gogić, Nacionalna Erasmus+ kancelarija

Projekat V2V – Slavica Ademović, SSŠ „Ivan Uskoković”

Projekat MOVET – Marija Zejak, Društvo za zapošljavanje, obrazovanje odraslih, organizovanje i izvođenje profesionalne rehabilitacije

Projekat VET4WB – Marina Braletić, SEŠ „Vaso Aligrudić”

Projekat CTM – Duško Rajković, Centar za stručno obrazovanje Crne Gore

Projekat INTERVET WB – Vuko Jovanović, Privredna komora Crne Gore 

 

Previous Mjesec Evrope kroz program Erasmus+ (Stručno obrazovanje i obuka)

101 Comments

Leave Your Comment

Kontakt

Pitajte nacionalnu Erasmus + kancelariju

Radno vrijeme: Ponedjeljak – Petak 8:00 – 16:00h

Konsultacije sa studentima: Ponedjeljak, srijeda i petak 10:00h -12:00h

Kontakt mejl za pitanja studenata: erasmusmobility@ac.me

"The European Commission support for the production of this web site does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsi­ble for any use which may be made of the information contained therein."
“Podrška koju Evropska komisija pruža prilikom izrade ove web stranice ne uključuje i odobravanje sadržaja koji odražavaju isključivo stavove autora, i stoga se Evropska komisija ne može smatrati odgovornom za bilo kakav vid upotrebe podataka koje ovaj sajt sadrži”