National Erasmus + Office +382 20 223 087

Održan Erasmus+ informativni dan

Danas je u organizaciji Nacionalne Erasmus+ kancelarije održan Erasmus+ informativni dan u prostorijama Evropske kuće u Podgorici.

Cilj ovog događaja bio je predstavljanje rezultata učešća Crne Gore u okviru poslednjeg poziva za podnošenje prijedloga programa Erasmus+, kao i informisanje svih potencijalnih učesnika u ovom programu o akcijama u oblasti visokog obrazovanja za koje je naša zemlja kvalifikovana za učešće u okviru novog poziva za podnošenje prijedloga koji je nedavno objavljen. Sa uvećanim budžetom, Erasmus+ i u okviru novog poziva nudi mnogo različitih mogućnosti za saradnju.

Ustanove visokog obrazovanja iz naše zemlje su ostvarile izuzetan uspjeh u poslednjem pozivu za podnošenje prijedloga kada je u pitanju akcija Izgradnja kapaciteta u visokom obrazovanju. Naime, odobreno je ukupno 16 projekata, od kojih su 2 koordinatorska, a ukupan budžet koji je dodijeljen za sprovođenje ovih projekata je višemilionski.

Događaj je poslužio i kao prilika za predstavljanje ključnih novina u okviru novog poziva za podnošenje projektnih prijedloga, a predstavljena je i inicijativa Evropski univerziteti koja predstavlja novu mogućnost za Zapadni Balkan, odnosno novi i održivi vid institucionalne saradnje. Budžet koji je dodijeljen za učešće u pozivu Evropski univerziteti za 2023. godinu iznosi EUR 384 million.

U uvodnom dijelu događaja, prisutnima su se obratili gđa Vanja Drljević, direktorka Nacionalne Erasmus+ kancelarije i g-din Yngve Engstroem, šef Sektora za saradnju Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, koji su istakli značaj ovog programa. Novine u okviru ključnih akcija u oblasti visokog obrazovanja programa Erasmus+ predstavile su Vanja Drljević, Rina Muhaj i Ljiljana Gogić ispred Nacionalne Erasmus+ kancelarije, dok su o ostvarenim rezultatima u okviru prethodnog poziva za ključnu akciju Izgradnja kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja govorili Filip Petrović ispred Univerziteta Crne Gore, prof. Radislav Jovović ispred Univerziteta Mediteran i prof. Sandra Tinaj ispred Univerziteta Donja Gorica. Moderator događaja bila je Edina Osmanović, Erasmus+ korisnik.

Prezentacije sa događaja su dostupne ispod:

ECHE and EUI – Vanja Drljević, National Erasmus+ Office

CBHE and Jean Monnet – Rina Muhaj, National Erasmus+ Office

ICM, Virtual Exchanges and EM – Ljiljana Gogić, National Erasmus+ Office

Participation of UoM in the last Call for proposals (CB HE) – Filip Petrović, University of Montenegro

Participation of UNIM in the last Call for proposals (CB HE) – prof. Radislav Jovović, University Mediterranean

Participation of UDG in the last Call for proposals – prof. Sandra Tinaj, University of Donja Gorica

Previous Erasmus+ informativni dan za 2022. godinu

122 Comments

Leave Your Comment

Kontakt

Pitajte nacionalnu Erasmus + kancelariju

Radno vrijeme: Ponedjeljak – Petak 8:00 – 16:00h

Konsultacije sa studentima: Ponedjeljak, srijeda i petak 10:00h -12:00h

Kontakt mejl za pitanja studenata: erasmusmobility@ac.me

"The European Commission support for the production of this web site does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsi­ble for any use which may be made of the information contained therein."
“Podrška koju Evropska komisija pruža prilikom izrade ove web stranice ne uključuje i odobravanje sadržaja koji odražavaju isključivo stavove autora, i stoga se Evropska komisija ne može smatrati odgovornom za bilo kakav vid upotrebe podataka koje ovaj sajt sadrži”