Program stipendiranja IAEA Marie Sklodovska-Curie

Zadovoljstvo nam je da Vas informišemo o programu stipendiranja IAEA Marie Sklodovska-Curie (MSCFP):

Program stipendiranja IAEA Marie Sklodovska-Curie (MSCFP) pokrenuo je 2020. godine generalni direktor IAEA sa ciljem povećanja broja žena u nuklearnoj oblasti.

MSCFP ima za cilj da inspiriše i ohrabri žene da ostvare karijeru u oblastima vezanim za nuklearnu energiju nudeći visoko motivisanim studentima stipendije za master programe. Pored toga, program pruža mogućnosti za stažiranje uz pomoć́ IAEA, pomažući da se premosti jaz između obrazovanja i profesionalnog zapošljavanja u nuklearnom sektoru. Poziv za prijavu biće otvoren sredinom jula 2024.

Detalji o stipendiji

  • Finansiranje: Izabrani studenti dobijaju do 20.000 evra za troškove školarine i do 20.000 evra za troškove života za svoj master program. Ukupan iznos varira u zavisnosti od trajanja programa, troškova školarine i lokacije studija.
  • Stažiranje: Po završetku master programa, studenti mogu da obavljaju praksu uz pomoć́ IAEA. Ova stažiranja, koja traju do 12 mjeseci, dolaze uz stipendiju i mogu se odvijati u IAEA ili unutar nuklearnih organizacija u javnom i privatnom sektoru.

Kriterijumi za izbor

Proces selekcije uzima u obzir:

  • Geografska raznolikost
  • Raznolikost oblasti studija
  • Uslovi podobnosti i drugi kriterijumi

Mogućnosti i umrežavanje

Primaoci MSCFP-a imaju koristi od različitih obrazovnih, profesionalnih i mogućnosti umrežavanja, uključujući učešće u relevantnim događajima. Pored toga, pridružuju se LinkedIn grupi studenata i bivšim studenatima programa, što služi kao platforma za razmjenu znanja, povezivanje vršnjaka i informacije o tehničkim događajima i mogućnostima za karijeru.

Uticaj programa

Od svog osnivanja, MSCFP ima:

  • Primljeno 2271 prijava
  • Odabrano 560 studenata iz 121 nacionalnosti koji studiraju u 72 zemlje
  • Vidjeli smo da je 201 student završio svoje master programe do marta 2024

Od diplomaca, 110 je obezbedilo stažiranje koje je omogućila IAEA u svojim odjeljenjima i laboratorijama (Zajbersdorf i Monako), IAEA centrima za saradnju i drugim nuklearnim organizacijama. Ove prakse su u skladu sa specijalizacijama studenata u oblastima kao što su nuklearna energija, nauka, neproliferacija, bezbjednost i pravo. Ostali diplomci su završili doktorske studije ili su se zaposlili u svojoj oblasti.

Očekuje se da će se MSCFP širiti svake godine, pružajući većem broju žena priliku za napredno obrazovanje i karijeru u oblastima vezanim za nuklearnu energiju. Ovaj rast je u skladu sa posvećenošću IAEA podsticanju rodne raznolikosti i uključivanju u naučnu i tehnološku radnu snagu.

Za više informacija posjetite:

Previous Održana panel diskusija „Upoznajmo Evropsku uniju iz perspektive Erasmus+ korisnika”

Kontakt

Pitajte nacionalnu Erasmus + kancelariju

Radno vrijeme: Ponedjeljak – Petak 8:00 – 16:00h

Konsultacije sa studentima: Ponedjeljak, srijeda i petak 10:00h -12:00h

Kontakt mejl za pitanja studenata: erasmusmobility@ac.me

"The European Commission support for the production of this web site does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsi­ble for any use which may be made of the information contained therein."
“Podrška koju Evropska komisija pruža prilikom izrade ove web stranice ne uključuje i odobravanje sadržaja koji odražavaju isključivo stavove autora, i stoga se Evropska komisija ne može smatrati odgovornom za bilo kakav vid upotrebe podataka koje ovaj sajt sadrži”