National Erasmus + Office +382 20 223 087

Objavljen poziv za pilot šemu mobilnosti u oblasti stručnog obrazovanja i obuke za zemlje u procesu pristupanja Evropskoj uniji

Obavještavamo Vas da je Evropska komisija danas objavila poziv prijavu projektnih prijedloga za pilot šemu mobilnosti u oblasti stručnog obrazovanja i obuke za zemlje koje se nalaze u fazi pristupanja Evropskoj uniji.

Organizacije kvalifikovane za učešće su privatne i javne ustanove na kojima se sprovode programi stručnog obrazovanja i usavršavanja, kao i konzorcijumi ili kompanije koje učestvuje u stručnom obrazovanju i usavršavanju. Ove ustanove moraju imati sjedište u zemlji koja je članica Evropske unije, ili u nekoj od partnerskih zemalja kvalifikovanih za učešće. Ostale ustanove, kao što su nevladine organizacije, organi lokalne samouprave, mala i srednja preduzeća, itd. mogu učestvovati u ulozi savjetodavca.

Podnosilac prijave mora biti ustanova koja je kvalifikovana za učešće i ima sjedište u nekoj od zemalja članica Evropske unije.

Za zemlje koje su u procesu pristupanja Evropskoj uniji (grupa 1) partnerstvo podrazumijeva učešće najmanje 6 organizacija, i to najmanje 3 organizacije iz 3 različite zemlje članice Evropske unije, kao i 3 organizacije  iz 3 različite zemlje (Albanija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Kosovo i Turska).

Ciljevi ove šeme mobilnosti obuhvataju:

  • sprovođenje programa razmjene između zemalja koje su u procesu pristupanja Evropskoj uniji i evropskih ustanova na kojima se sprovodi program stručnog obrazovanja i usavršavanja;
  • unaprijeđivanje znanja, tehničkih i pedagoških vještina nastavnog osoblja za stručno obrazovanje i usavršavanje;
  • unaprijeđivanje znanja menadžerskog osoblja za stručno obrazovanje i usavršavanje;
  • osnaživanje transverzalnih, opštih i predmetnih vještina i sposobnosti studenata;

Rok za podnošenje prijava je 14. maj 2019. godine (u 12:00h).

Poziv za podnošenje prijedloga je objavljen na engleskom jeziku, dok će prevodi na francuskom, njemačkom, španskom, portugalskom i hrvatskom jeziku biti objavljeni tokom druge sedmice marta mjeseca. Ostali kratki promotivni materijali su trenutno u fazi pripreme, i biće dostupni uskoro.

Ostala važna dokumenta (kao što su prijavni formular i formular koji se tiče budžeta) će biti ažurirana u narednom periodu (za nekoliko predstojećih sedmica), a sve potrebne informacije možete pronaći na web sajtu: https://ec.europa.eu/education/resources-and-tools/funding-opportunities/vet-mobility-pilot-2019_en

Funkcionalni mail EAC-VET-MOBILITY-SCHEME@ec.europa.eu je na raspolaganju potencijalnim aplikantima za sva pitanja u vezi sa pozivom.

Previous Call for proposals for Pilot VET mobility scheme for the Enlargement countries and Africa

55 Comments

Leave Your Comment

Kontakt

Pitajte nacionalnu Erasmus + kancelariju

Radno vrijeme: Ponedjeljak – Petak 8:00 – 16:00h

Konsultacije sa studentima: Ponedjeljak, srijeda i petak 10:00h -12:00h

Kontakt mejl za pitanja studenata: erasmusmobility@ac.me

"The European Commission support for the production of this web site does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsi­ble for any use which may be made of the information contained therein."
“Podrška koju Evropska komisija pruža prilikom izrade ove web stranice ne uključuje i odobravanje sadržaja koji odražavaju isključivo stavove autora, i stoga se Evropska komisija ne može smatrati odgovornom za bilo kakav vid upotrebe podataka koje ovaj sajt sadrži”