National Erasmus + Office +382 20 223 087

Održan 7. Ministarski sastanak Platforme za Zapadni Balkan

U Briselu je u periodu 25-26. juna održan 7. Ministarski sastanak u okviru Platforme za Zapadni Balkan, čiji je cilj podrška reformskim procesima u oblasti obrazovanja za  zemlje kandidate i potencijalne kandidate za ulazak u EU, kao nastavak inicijative započete 2012. u Danilovgradu.

WB PET sastanci imaju za cilj da identifikuju zajedničke prioritete na nivou Regiona, i mogućnost razrade tih ideja kroz eventualne zajedničke projekte podržane kroz EU fondove. Već drugi put za redom ovaj događaj okuplja osim ministara prosvjete, i ministre nauke, kako bi se uspostavila bliža veza između ove dvije srodne i neodvojive oblasti.

Na događaju je bilo puno diskusije na temu priznavanja, i aktivnostima radne grupe koja se bavi akademskim priznavanjem kvalifikacija, u cilju razvoja modela za automatsko priznavanje kvalifikacija u zemljama Zapadnog Balkana, do ulaska u EU. U ovu incijativu biće aktivno uključen Regionalni savjet za saradnju (Regional Cooperation Council).

Ministar prosvjete dr Damir Šehović predložio je formiranje Regionalne agencije za kvalitet u visokom obrazovanju tokom Ministarskog sastanka Platforme za Zapadni Balkan, koji se održava u Briselu. Ovo tijelo bi se, kako je pojasnio, bavilo kontrolom i obezbjeđenjem kvaliteta u visokom obrazovanju, te akreditacijom visokoškolskih ustanova. Ustanove u regionu tako bi se akreditovale po istim kriterijumima, usaglašenim sa evropskim standardima. Osim toga, predložio je i aktivnosti na uspostavljanju sistema rangiranja ustanova visokog obrazovanja u regionu, što je podržano od strane učesnika.

Crnogorsku Delegaciju predvodio je ministar prosvjete Damir Šehović, a ostale članovi Delegacije su bili: Mubera Kurpejović, generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje, Irma Nišević, šefica kabineta ministra prosvjete, Marko Vukašinović, načelnik odjeljenja za međunarodnu saradnju Ministarstva prosvjete i Vanja Drljević, direktor Nacionalne Erasmus + kancelarije u Crnoj Gori.

Detaljnije informacije o WB PET inicijativi, možete naći na sljedećemweb site-u: https://ec.europa.eu/education/events/7th-meeting-western-balkans-platform_en

 

Previous 7th Ministerial Meeting of the Western Balkans Platform was held

177 Comments

Leave Your Comment

Kontakt

Pitajte nacionalnu Erasmus + kancelariju

Radno vrijeme: Ponedjeljak – Petak 8:00 – 16:00h

Konsultacije sa studentima: Ponedjeljak, srijeda i petak 10:00h -12:00h

Kontakt mejl za pitanja studenata: erasmusmobility@ac.me

"The European Commission support for the production of this web site does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsi­ble for any use which may be made of the information contained therein."
“Podrška koju Evropska komisija pruža prilikom izrade ove web stranice ne uključuje i odobravanje sadržaja koji odražavaju isključivo stavove autora, i stoga se Evropska komisija ne može smatrati odgovornom za bilo kakav vid upotrebe podataka koje ovaj sajt sadrži”