National Erasmus + Office +382 20 223 087

Obilježeno 30 godina Erasmus programa

Ambasador Orav se zahvalio nacionalnoj Erasmus + kancelariji na inicijativi i organizaciji događaja. On je naglasio da je ulaganje u obrazovanje, obuku i istraživanje najbolja investicija za budućnost Evrope. Amasador Orav je takođe istakao da EU kroz Erasmus program nudi izvanredne mogućnosti za studiranje, obuku, rad, ili volontiranje u cijeloj Evopi za nekoliko miliona ljudi, uključujući i mnoge građane Crne Gore. Takođe je kazao da Evropske zemlje nude neke od najboljih mogućnosti za obrazovanje u svijetu i neke od najboljih mogućnosti za rad. U tom smislu, istakao je ambasador, Erasmus+ nudi mogućnost studiranja i rada u okviru EU za pojedince iz svih zemalja članica, ali takođe i za ljude iz drugih zemalja. Svoj govor je završio rekavši da je Erasmus najbolji program koji je EU ikada stvorila.

Ministar šehović je napomenuo da je Crna Gora 2014. godine zvanično pristupila Eramus+ programu i da se obilježavanje ovog jubileja poklapa sa još jednim, za nas izuzetno važnim datumom, kada smo prije četiri godine privremeno zatvorili Poglavlje 26 koje se odnosi na obrazovanje i kulturu.

Ministar je naglasio da je zatvaranje Poglavlja 26 najveći pokazatelj posvećenosti obavezama iz oblasti obrazovanja na putu ka EU i da su naš osnovni cilj naši građani i mladost.

Rektor Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić je istakla da se raduje što Univerzitet Crne Gore danas pripada velikoj Erasmus porodici i slavi ono što se kroz tridesetogodišnjicu programa obilježava širom Evrope“,

Ona je navela da Univerzitet Crne Gore ima mnogo razloga za slavlje jer su benefiti ne samo individualni, već i institucionalni. Univerzitet, koji ovih dana očekuje akreditaciju,  se kroz reformu, sa novim modelom studiranja,   harmonizovao sa programima evropskih univerziteta u okviru nastavnih programa i uvođenje engleskog jezika kao obaveznog predmeta.

Direktor Nacionalne Erasmus + kancelarije, Vanja Drljević je dala osvrt na dosadašnje učešće Crne Gore, kao i na buduće izazove koji su pred nama. Ona je u svojoj prezentaciji istakla da je Erasmus mnogo više od nekoliko mjeseci mobilnosti i promjene univerziteta, jer značajno doprinosi samostalnosti i ličnom razvoju pojedinca. Od programa Erasmus korist ima ne samo pojedinac, već  institucije i društvo u cjelini, jer unaprijeđeni ljudski resursi daju bolje perspektive za zapošljavanje mladih ljudi, što je jedan od izazova s kojima se suočavaju i vlade evropskih država. Naglasila je takođe da  su ovakvi program od posebnog značaja upravo za male države, kakva je i Crna Gora jer doprinose njenoj internacionalizaciji.

Studenti korisnici programa mobilnosti na kraju su predstavili svoja iskustva tokom perioda mobilnosti.

Događaj je zatvoren prezentacijom filma o Erasmus + programu, koju je pripremio EU info centar zajedno sa Delegacijom EU u Crnoj Gori.

Previous Radionica o finansijskom menadžmentu Erasmus+ CBHE projekata

98 Comments

Leave Your Comment

Kontakt

Pitajte nacionalnu Erasmus + kancelariju

Radno vrijeme: Ponedjeljak – Petak 8:00 – 16:00h

Konsultacije sa studentima: Ponedjeljak, srijeda i petak 10:00h -12:00h

Kontakt mejl za pitanja studenata: erasmusmobility@ac.me

"The European Commission support for the production of this web site does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsi­ble for any use which may be made of the information contained therein."
“Podrška koju Evropska komisija pruža prilikom izrade ove web stranice ne uključuje i odobravanje sadržaja koji odražavaju isključivo stavove autora, i stoga se Evropska komisija ne može smatrati odgovornom za bilo kakav vid upotrebe podataka koje ovaj sajt sadrži”