National Erasmus + Office +382 20 223 087

Međunarodna konferencija “Kako da visoko obrazovanje ostane relevantno u promjenljivom svijetu”

koji su za dva dana konferencije  razmjenjivali iskustva, prijedloge određenih projekata, i kroz radionice interaktivno pronalazili odgovore i rješenja za probleme u visokom obrazovanju.

Konferencija se satojala od plenarnog dijela, regionalnih i nacionalnih radionica. Diskutovalo se povezivanju visokog obrazovanja i tržišta rada, upravljačkim resursima u visokom obrazovanju, istraživanju, kao i usklađivanju nacionalnih okvira kvalifikacija sa Evropskim okvirom kvalifikacija (EQF).

Ciljevi konferencije su bili razmjena iskustava i dobrih praksi iz EU i Zapadnog Balkana, diskutovanje o preostalim preprekama u implementaciji reformskih mjera, kao i kreiranje preporuka za svaku od tema okojima se raspravljalo.

Zaključeno je da je neophodan bolji protok informacija između tržišta rada i ustanova visokog orazovanja, kao i povećanje uzajamnog povjerenja na način što će se pronaći model za stalnu kominikaciju između dvije strane kroz kreiranje platforme za stalni dijalog i organizovanje “otvorenih dana” za sektor privrede. Takođe je zaključeno da je neophodna profesionalizacija upravljačkih i administrativnih tijela na ustanovama visokog obrazovanja. U pogledu istraživanja u visokom obrazovanju konstatovano je da je potrebno restrukturiranje doktorskih studija i veća intredisciplinarnost i multidsciplinarnost. Preporuke sa ove konferencije će biti predstavljene na sljedećem ministarskom sastanku zemalja Zapanog Balkana koji će se održati u proljeće 2013. godine.

Previous Održana Radionica „ Priznavanje prethodnog učenja i fleksibilni putevi učenja”

Leave Your Comment

Kontakt

Pitajte nacionalnu Erasmus + kancelariju

Radno vrijeme: Ponedjeljak – Petak 8:00 – 16:00h

Konsultacije sa studentima: Ponedjeljak, srijeda i petak 10:00h -12:00h

Kontakt mejl za pitanja studenata: erasmusmobility@ac.me

"The European Commission support for the production of this web site does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsi­ble for any use which may be made of the information contained therein."
“Podrška koju Evropska komisija pruža prilikom izrade ove web stranice ne uključuje i odobravanje sadržaja koji odražavaju isključivo stavove autora, i stoga se Evropska komisija ne može smatrati odgovornom za bilo kakav vid upotrebe podataka koje ovaj sajt sadrži”