Šta predstavlja program “Mladi evropski ambasadori”?

“Mladi evropski ambasadori” je program koji je fokusiran na zemlje kao što su Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija, i njihovu integraciju u Evropsku uniju.

Glavni cilj ovog programa je promovisanje najznačajnijih vrijednosti Evropske unije u okviru ovih zemalja, promovisanje mogućnosti koje nudi Evropska unija, kao i učenje o zemljama koje čine Evropsku uniju.

Mladi evropski ambasadori dolaze iz različitih područja, sa sopstvenim idejama i različitim stavovima, spremni da inspirišu druge, i pozitivno utiču na razvoj društvenih vještina, kao i vještina komunikacije.

U ovom programu može učestvovati 60 mladih i talentovanih ljudi, odnosno 30 mladih evropskih amabasadora i njihovih attachés (10 kandidata iz svake zemlje – 5 ambasadora i 5 attachés) koji će predstavljati svoju zemlju na najbolji način, a sve u cilju unaprijeđivanja i dijeljenja stečenog znanja o Evropskoj uniji.

Više o samom programu možete pronaći na sledećem link-u.

 

Mladi ambasadori i njihovi attachés iz Crne Gore:

YEAs: Jovana Jaćimović, Matija Sekulić, Vojin Ćetković, Dado Dervanović, Bojana Lalatović

Attachés: Ivana Srećković, Nikola Papan, Emina Balota, Jelena Delibašić, Aleksandar Kaluđerović

 

Jovana Jaćimović:

Ja sam Jovana Jaćimović i učenik sam Gimnazije “Slobodan Škerović” (Podgorica, Crna Gora), gdje sam imala priliku da pohađam časove na engleskom i na crnogorskom jeziku tokom školske 2017/2018. godine.

U školi mi se ukazala nevjerovatna prilika da se prijavim za Städtisches Stiftsgymnasium Xanten u Njemačkoj. Učešće u ovom programu mi je pružilo mogućnost da mnogo naučim o Evropskoj uniji, i smatram da će mi upravo ovo znanje biti od koristi ne samo da postanem budući građanin Evropske unije, ali će mi takođe omogućiti i da doprinesem svojoj zemlji na najbolji mogući način, pružajući joj podršku u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

S obzirom da sam imala namjeru da unaprijedim svoje međunarodno iskustvo, poboljšam znanje o vrijednostima Evropske unije, kao i da usavršim njemački jezik, odlučila sam da provedem školsku 2019/2020. godinu u Gimnaziji Horn (Austrija), gdje sam naučila njemački i španski.

Po mom mišljenju, ovakva iskustva i znanje jezika igraju značajnu ulogu u susretu sa različitim ljudima, drugačijim običajima, prilikom prihvatanja i uvažavanja drugačijih ideja i prepoznavanja pravih vrijednosti.